Bescherm uw huis en gezin tegen ratten

Ratten vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren. Ziekten die door ratten worden overgebracht zijn onder meer salmonella, de ziekte van Weil, E. coli en TBC.
Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen acute allergische reacties veroorzaken.

Ratten die uw huis binnenkomen, zelfs als dat niet direct in een woongedeelte is, vormen een bijzonder ernstig probleem. Elk rattenprobleem in huis moet onmiddellijk worden aangepakt.

bruine-rat-rattus-norvegicus

Ook ratten in de tuin of andere buitengebieden brengen een hoog risico met mee, in het bijzonder op plaatsen waar kinderen of huisdieren komen.
Het is belangrijk om ratten uit de tuin te verwijderen, zodat er minder gevaar is dat ze het huis proberen binnen te komen.
Huizen met binnengarages of met honden- of kattenluikjes verdienen bijzondere zorg, omdat ratten deze kunnen gebruiken om het huis binnen te komen.

Tekenen van een rattenprobleem


Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. De typische verschijnselen van een rattenprobleem in het huis zijn dus:
  • Krassende geluiden in muren of onder vloeren als ratten rondscharrelen.
  • Uitwerpselen. Ratten laten donkere, langwerpige uitwerpselen achter van 10 tot 14 milimeter lengte.
  • Kenmerkende geur. Ratten laten een naar muskus en ammonia ruikende geur achter, die vooral sterk is in (half)besloten ruimtes, zoals onder kasten.
  • Schade. Rattentanden groeien voortdurend groeien en om ze kort te houden knagen ratten aan hout en plastic. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken, door aan elektrische snoeren te knagen.
  • Opengescheurde voedselverpakkingen. Ratten scheuren verpakkingen open en laten mogelijk knaagschade achter.
  • Nesten. Ratten bouwen nesten in warme, beschutte plaatsen en gebruiken daarvoor versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof. Nesten bevatten vaak jonge ratten.
  • Holen. In tuinen graven ratten holen, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.

Hoe houdt U ratten op afstand ?

De eerste verdedigingslinie tegen ratten is de bescherming van uw huis. Jonge ratten kunnen door gaten kleiner dan 1 cm kruipen. Het is dus belangrijk eventuele gaten dicht te maken en deurborstels (rondom en onder deuren)te bevestigen.
Ultrasone afweermiddelen geven een geluid af dat onprettig is voor ratten, maar dat niet door mensen gehoord kan worden. Gebruik ervan wordt door ons niet aanbevolen.
Het is belangrijk dat ratten niet aangetrokken worden door voedsel; verpak voedsel in plastic of metalen bakken en maak regelmatig schoon onder fornuizen en koelkasten.
Zorg er buiten voor dat huishoudelijk afval in afgesloten bakken wordt bewaard en doe geen vlees op composthopen.
Ratten kunnen uit het riool omhoogkomen door kapotte buizen. Het is daarom belangrijk te controleren of al het leidingwerk in goede staat van onderhoud verkeert.