Het zilvervisje, wat is het zilvervisje precies?

Het zilvervisje behoort tot de familie van de Lepismatidae. Dit is een ongediertesoort dat veel in huizen voorkomt. Het aantal van deze gedierten in huizen is de laatste jaren explosief gestegen. De oorzaak zijn de goed geisoleerde huizen, met een slechte ventilatie. Die huizen bieden een goede schuilplaats aan de zilvervis. Het is een schuw beestje die meestal alleen 's nachts actief wordt, overdag schuilt het beestje in naden en kieren. Ze houden van vochtige ruimten. Als de luchtvochtigheid daalt, zal de vermenigvuldiging snel dalen en bent u sneller van de visjes verlost. Ze zitten graag in de keuken, badkamer, kelder en het toilet. Ze kunnen erg oud worden voor ongedierte, 3 a 4 jaar.

Het dieet van de zilvervis

De zilvervis kan veel schade aanrichten aan behang, kleding, foto's, zijde en voedsel. Zilvervisjes eten dan ook graag koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Meestal blijft het bij een aantal en zal het beestje geen zienbare schade aanrichten.

Bestrijding van de zilvervis

Wat is er te doen tegen een plaag van de veel voorkomende zilvervisjes. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de beestjes te kunnen bestrijden.

  • Chemische bestrijdingsmiddelen (kan invloed hebben op uw gezondheid)
  • Goede ventilatie (lage luchtvochtigheid)
  • Droog stoken (lage luchtvochtigheid)
  • Goed naden en kieren afdichten (geen schuilplaats)
  • lokvoer neerzetten. Voorbeeld: U kunt ze vangen doormiddel van een aardappel, de aardappel uittehollen en in een plasticzakje te doen. De 'visjes' gaan hier dan inzitten om te eten. Ze kunnen er dan niet meer goed uitkomen, waardoor ze vastzitten.
  • Temperatuur onder 22 graden houden in uw huis.
  • Broedplekken opruimen (kartonnen dozen, kranten ect)

Om 100% van de zilvervisjes af te komen is heel erg moeilijk.
Om dit te bereiken moeten er drastische maatregelen worden genomen, dit kan zijn het inhuren van een professionele ongediertebestrijder of het huis zelf hermetisch af te sluiten en vol te spuiten met gif.
Toch wil ik het niet aanraden om je huis helemaal vol te spuiten met gif, omdat de kans dat ze voor altijd wegblijven zeer laag is en het kan schade geven aan huis en uw eigen gezondheid.


21589-oplossing-tegen-zilvervisjes