Hoveniersbedrijf

Gerard de Ruiter, Oosthuizen (Gemeente Zeevang)Boomverzorging

Bomen zorgen voor een prettig leefklimaat, ze geven schaduw en filteren stof ui de lucht.
De waarde van een wijk of huis neemt toe als er bomen staan. Bomen hebben onderhoud nodig.
Niet alleen voor hun welzijn, maar ook voor het uwe en misschien van uw buren of toevallige passanten.
Voor idere levensfase van de boom- al snel een aantal decennia tot wel meer dan 100 jaar- is er een specifiek onderhoud.Deskundigheid is absoluut noodzakelijk.

Boomverzorging is een vak dat scholing en ervaring vraagt.
Als een boom ondeskundig wordt gesnoeid, kan hij voor altijd verminkt zijn of gaan rotten en afsterven.
Bovendien is het gevaarlijk werk, waarbij dikwijls speciaal klimgereedschap en een bijzondere uitrusting zijn vereist om het karwei goed te kunnen klaren.
Voor de niet- vakman is het meestal veel te gevaarlijk. Eerst zal al het dode en ziek hout in hanteerbare stukken worden verwijderd en wordt er op de gebreken en in rotting geïnspecteerd.
Vervolgens zijn verkeerd gegroeide takken of takken die een evenwichtige vorm verstoren aan de beurt.

Zware takken worden ooit ineens in hun geheel afgezaagd, altijd in gedeelten. Soms is het nodig takken te verankeren. Ook daarbij staat veiligheid voorop.
Bij onderhouden achterstand is het soms nodig de ingreep over enkele jaren te spreiden, omdat het een zware operatie voor de boom betekent.
Snoeien

In de meeste tuinen met bomen, heesters en vaste planten moet minstens 1 maal per jaar worden gesnoeid.

Vooral veel struiken hebben de neiging hoog en kaal ui te groeien als ze niet worden gesnoeid. Ook krijgen de planten die in de buurt staan het moeilijker en zullen tenslotte verdwijnen.
Vooral in oudere, te ver uitgegroeide tuinen is vaak te zien dat het aantal plantensoorten erg klein is geworden. Regelmatige snoei is dus bij heel veel plantensoorten nodig.

De hovenier (Gerard de Ruiter) weet precies hoe. Als er (grote) bomen moeten worden gesnoeid, is het trouwens altijd beter dit aan een deskundige boomverzorger over te laten.
Hierin is Gerard de Ruiter ook gespecialiseerd en Gerard werkt ook samen met gerenommeerde boomverzorgers.