Bescherm uw huis en gezin tegen muizen

Muizen in huis is meer dan alleen maar vervelend: ze kunnen een ernstig gezondheidsrisico betekenen, in het bijzonder in keukens of speelruimten van kinderen.
Een muis kan verder grote schade toebrengen aan uw huis en meubilair door aan hout en plastic te knagen. Met hun geknaag aan elektrische bekabeling kunnen muizen zelfs woningbranden veroorzaken.


Tekenen van een muizenprobleem

De typische verschijnselen van een muizenprobleem zijn:
  • Het zien van muizen.
  • Krassende geluiden in muren of plafonds als muizen rondscharrelen.
  • Uitwerpselen. Muizen laten kleine, donkere uitwerpselen achter, vooral langs muren of op plaatsen waar ze vaak komen, zoals in kasten of onder gootstenen.
  • Kenmerkende geur. Muizen laten een naar muskus en ammoniak ruikend spoor achter, dat vooral sterk is in (half)gesloten ruimten, zoals onder kasten.
  • Schade. Muizentanden groeien voortdurend en daarom knagen ze aan alles, van hout en plastic tot bekabeling en andere harde materialen.
  • Nesten. Muizen bouwen nesten met versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof. Deze nesten zijn vooral te vinden op beschutte plaatsen, zoals achter koelkasten. Nesten bevatten vaak jonge muizen.
Voorkom muizenoverlast

De eerste verdedigingslinie tegen muizen bestaat uit de bescherming van uw huis. Muizen hebben zachte skeletten en kunnen door gaten kruipen die niet dikker dan een potlood zijn (0,5 cm). Het is dus belangrijk eventuele gaten naar buiten dicht te maken en stevige deurborstels (rondom en onder deuren) te bevestigen.
afbeelding-huismuis
Het is belangrijk dat muizen niet aangetrokken worden door voedsel; verpak waar mogelijk voedsel in plastic of metalen bakken. Maak regelmatig schoon onder fornuizen, koelkasten en kasten.
Ultrasone afweermiddelen geven een geluid af dat onprettig is voor muizen, maar dat niet door mensen gehoord kan worden. We raden deze niet aan voor bestaande plagen.